Shaftesbury Avenue

DSDHA have been leading the proposed refurbishment and extension of 125 Shaftesbury Avenue – a huge 1980s office building in London’s West End, in urgent need of rejuvenation. The scheme (which was granted planning consent in April 2017) comprises 33,000 sqm of office, retail and ancillary accommodation, including generous external terraces on multiple levels. 

A thorough analysis of the surrounding context allows the proposal to exploit the site's full potential, whilst improving urban legibility and permeability. The scheme does so by relocating the main office entrance from Shaftesbury Avenue to Charing Cross Road and creating a public arcade through the site, reconnecting Soho and St Giles along the historic route of former Little Compton Street. This is achieved whilst still retaining the building's existing concrete structure, ensuring a low carbon solution. 

Planning Consultant: Gerald Eve
Structural Engineer: AKT II
Service Engineer: Long and Partners 
Cost Consultant: Gardiner and Theobald 
Access Consultant: D2E
Townscape Consultant: Peter Stewart Consultancy
Daylight/Sunlight Consultant: GIA
Public Relations: London Communications Agency
  1. Projects
  2. Projects
  3. Research
  4. Research