Neal Street, Covent Garden

DSDHA's ‘jewel-like’ proposal for the refurbishment and upgrade of the failing fabric of a poor quality warehouse, set within the Conservation Area of Seven Dials, won planning permission in December 2015. 

The project sets a new benchmark for the sustainable adaptation of historic buildings, as it creates contemporary spaces behind a refined brick envelope that resonates with the unique characteristics of Covent Garden, its surrounding context. The new lightweight rooftop pavilion is constructed from prefabricated timber and clad with hand crafted metal shingles. 

By converting and renovating an existing building the project aims to create contemporary, high quality retail, office and residential spaces. The much altered and poor quality existing facade is replaced with a refined brick envelope that resonates with the unique characteristics of its surrounding historical context. The rooftop accommodates a new lightweight pavilion constructed from prefabricated timber and clad with precious hand crafted metal shingle tiles. This addition will offer a contemporary reinterpretation of the local roof mansard typology. 

The refurbishment aims to achieve Passivhaus EnerPHit accreditation.

Structure Engineer: Jane Wernick Associates
Services Engineer: Skelly & Couch
Cost Consultant: PT Projects
Planning Consultant: DP9
  1. Projects
  2. Projects
  3. Research
  4. Research