Fulmar

The Greenwich Peninsula Masterplan, prepared by Farrell & Partners, received outline planning consent in February 2004. 

Following an invited competition, DSDHA were appointed alongside Pilbrow & Partners and CJCT in April 2013 to begin developing proposals for the second phase of development, comprising five development plots and a historic Coal Jetty. 

The brief for Plot M0116, which later became the Fulmar building, is for a mixed-tenure residential development and comprises 139 residential units, 218sqm of commercial space, private and communal amenity space, car parking and cycle parking, public realm, and hard and soft landscaping. 

The architectural approach to the proposal for the Fulmar has been developed as an outcome of the masterplan review process and as a response to the surrounding context as well as the unique characteristics of the Plot itself. Compared to the other Phase II plots, the Fulmar has a distinctive form generated by the irregular Plot shape, which follows the sweep of one of the primary new streets, Chandlers Avenue. It is smaller than many of the surrounding Plots and as a result, issues of massing and bulk, block distribution, daylighting and overlooking have been fundamental to the development of the design proposal. The ambition was to create buildings which are distinctly residential in character and which respond to the form, character and materiality of the surrounding Plots, both built and in development.

The result is the creation of 3 distinct buildings:

Building A 
Private apartments on Reminder Gardens 

Building B 
Social Rent apartments on Barge Walk
 
Building C
Shared Ownership apartments on Bessemer Place 

Each building is designed to respond to the character of their respective street addresses, in terms of scale and appearance, where the facades were developed to draw light down into the streets and amenity spaces within the Plot. A common palette of materials is proposed for all three buildings, however the tones and composition of these materials vary to emphasize an element of difference between the individual addresses.  A hierarchy to facade compositions shifts the perceived scale of buildings when viewed on approach, and to break down the scale of buildings on the street. 

Structure Engineer: Price & Myers 
Services Engineer: Foreman Roberts 
Landscape Architect: Turkington Martin
Cost Consultant: Gardiner & Theobald 
Planning Consultant: RPS Planning & Development
  1. Projects
  2. Projects
  3. Research
  4. Research