The Mansion, Marylebone Lane

The proposal for 9 Marylebone Lane is to create a 22 unit new-build high-quality residential building comprising of lower ground, ground, and seven upper floors, with large setbacks incorporating roof terraces, along with two basement levels. 

The building will have a strong sense of local identity, which captures the prestige of this address as a residential neighbourhood, and contribute positively and sensitively to it’s historic and urban setting. 

The massing and architectural articulation of the proposed building has been considered from its principal pedestrian approaches. The proposed building will respond to the rhythm and proportion of the fenestrations that make up the composition of the street elevations. Projecting bays both at higher levels echo the large decorative bays of the back elevations of Stratford House, and invite views up from Marylebone Lane. An undulating facade of recessed bays at the ground and first levels will respond to the large windows of the bays on the Stratford House facade in creating a more classical and dignified framing to the street frontage. 

The building will be dressed in a warm and reflective glazed terracotta external cladding with a subtle variation in colour and shade to add visual interest and complexity. The tone of the terracotta to the main body of the building is a warm red that changes when viewed from different positions or in different light. 

To the rear of the building the cladding will be a white reflective glazed terracotta inspired by the white glazed brick courtyards of Victorian London. 

Towards the top of the building, where the cladding will become readable behind Stratford House from Stratford Place, the tonality of the cladding will become further muted and neutral, with less degrees of reflectance and faience, in order to maintain the calm and quiet backdrop to the Listed Building. 

A key design strategy for the lobby is to provide a visual connection between main entrance on Marylebone Lane and the courtyard garden. The lobby is conceived as a link between the street and the garden providing glimpses of green landscape. 

 Aiming to achieve “Code for Sustainable Homes” Level 4, PV arrays will be on the roof, and the building will also include a CHP engine to provide heat for the domestic hot water and some of the space heating, whilst reducing CO2 emissions by 26%-27%.


Structure Engineer: WSP 
Services Engineer: Hoare Lea 
Cost Consultant: Bruce Shaw 
Planning Consultant: DP9
Townscape Consultant: Richard Coleman
  1. Projects
  2. Projects
  3. Research
  4. Research